Koelgroep Dorenbos logo

Warmtepomp

Circa 95% van de moderne airco's heeft een warmtepomp. (Bij-)Verwarmen met een warmtepomp kan zeer interessant zijn. De stijgende energieprijzen en de toenemende zorg om het broeikaseffect maakt dat energiebesparende en milieuvriendelijke toepassingen als een warmtepomp aan populariteit winnen.

Het warmtepomp principe
Een warmtepomp airco wil zeggen dat er met slechts één systeem gekoeld of verwarmd wordt. Het principe werkt als een 'omgekeerde' airco: er wordt warmte aan de buitenlucht onttrokken door de buitenunit die deze warmte opvoert en vervolgens via de binnenunit afgeeft aan de binnenruimte.

Een warmtepomp airco is een rendabel systeem dat een zeer hoog rendement kan hebben, soms wel tot 400%. Dit wil zeggen dat uit 1 kW elektriciteit 4 KW koeling of verwarming kan worden geproduceerd. Hierdoor wordt het gebruik van een airco met warmtepomp gedurende het hele jaar rendabel. In de tussenseizoenen kan de CV-installatie uitgeschakeld worden of kan er in de betreffende ruimte een radiator worden weggelaten.